Arbobondgenoten signaleert...

Exxon Mobil om legionella vervolgd?

7 januari 2004

"De Franse justitie gaat een petrochemische fabriek van de Amerikaanse oliemultinational Exxon Mobil strafrechtelijk vervolgen vanwege zijn rol in een legionella-epidemie in Noord-Frankrijk. Die heeft het leven gekost aan zeven mensen en 59 mensen besmet. Verwacht wordt dat er nog meer doden vallen." Aldus de Volkskrant van 7 januari jl.

Vakbondsvertegenwoordigers bij Exxon-dochter Noroxo in het Noordfranse Harnes, bij Lens, menen dat het bedrijf als zondebok dient voor een conflict binnen de Franse overheid. Een conflict dat er overigens wel om draait dat de controle op legionella te kort zou schieten.

Overigens wordt ook het bestaan van meerdere bronnen voor de epidemie niet uitgesloten.
Eén van de hypotheses luidt dat de bacterie tijdens het schoonmaken van installaties bij Noroxo is vrijgekomen. Een andere veronderstelling is dat de verspreiding heeft plaatsgevonden bij het opstarten van de installaties na de schoonmaakoperatie.

Op 13 januari bedroeg het aantal doden al 9, en waren meer dan 70 mensen besmet. Veertig daarvan zijn inmiddels weer uit het ziekenhuis ontslagen.

In Nederland zijn de regels voor het tegengaan van legionella in koeltorens per 1 januari 2004 aangescherpt. Zie ook elders op deze site.


Bron van dit bericht: de Volkskrant 7 januari 2004 (volledig bericht alleen voor geregistreerde bezoekers)
In het Engels vrij te lezen op de site van Chemical and Engineering newsnaar top pagina

Arbosite FNV Bondgenoten

Gesignaleerd door
Paul Boon

Meer over dit onderwerp in het mini-dossier legionella