Mini-dossier: Legionella

Laatste update: 14 januari 2004

...nog steeds een onderwerp dat periodiek de aandacht trekt. Vooral als het gaat om zwemgelegenheden, exposities, tuincentra enz.
Te weinig aandacht is er voor het legionella-risico voor werknemers in bedrijven: douche- en kleedruimtes, airco's, oogdouches enz.

" Vóór 1 april 2003 komt het ministerie van SZW met een arbobeleidsregel voor legionella die de ondernemer houvast kan bieden. Daarin wordt omschreven aan welke eisen een goede risico-inventarisatie voldoet en hoe het legionella-risico verkleind kan worden.

Bij bedrijven die de Arbeidsinspectie voor een legionellacontrole heeft bezocht, ontbraken in veel gevallen maatregelen om groei van de legionellabacterie in koelsystemen te voorkomen. In totaal controleerde de inspectiedienst in 2002 240 ondernemingen. Bij ruim tachtig bedrijven was sprake van een luchtbehandelingsinstallatie (zoals airco) of industrieel koelsysteem met een legionellarisico.
Tachtig procent van deze bedrijven had verzuimd de risicos van groei en verspreiding van de legionellabacterie in kaart te brengen. " (Bron: Ministerie van SZW)

 
INFORMATIE EN PUBLIKATIES 
DOKUMENTEN en RAPPORTEN
VEELGESTELDE VRAGEN(pdf-dokument, brochure Ministerie VWS)
LINKS

Let op: Een aantal dokumenten op deze pagina's zijn in pdf-formaat, en alleen leesbaar m.b.v. de (gratis te downloaden) Adobe Acrobat Reader

  INFORMATIE EN PUBLIKATIES
Beleidsregel Legionella: de complete tekst (Staatscourant 17/9/2003)

Beheersplan Legionella verplicht: bedrijven moeten maatregelen in een beheersplan vastleggen (bericht Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

Legionella: algemene informatie voor werkgevers en werknemers: een brochure van het Ministerie van SZW
De 25 meestgestelde vragen
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een brochure uitgebracht: de 25 meestgestelde vragen over legionella. Ook vanaf deze site te downloaden (in pdf formaat).
Grip op Legionella: de stand van zaken begin 2003 (pdf-dokument)
-Een zeer informatief artikel uit NVVK-info (pdf-dokument), het blad van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde
Startpagina legionella:
een complete 'startpagina-dochter', geheel gewijd aan legionella
Arbo- en Milieudienst Wageningen Universiteit
Veel informatie over legionella, de bacterie, de wetgeving.

Handboek legionella-preventie
...van dezelfde Arbo- en Milieudienst Universiteit Wageningen

DOKUMENTEN en RAPPORTEN
(Voor pdf-dokumenten is de Adobe Acrobat Reader noodzakelijk - gratis te downloaden)
Omvang en preventie van vermeerdering van Legionella in koeltorens en luchtbehandelings-apparatuur, een Kiwa-onderzoek in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (pdf-dokument, 660kB)
Onderzoek ' Legionella' - Arbeidsinspectie 2001 (pdf-dokument, 79kB)
Opzet Inspectieproject Legionella - Arbeidsinspectie 2002-( pdf-dokument 62kB)

 

TERUG NAAR TOP PAGINA