logo de tijd

De overwerk
calculator
  *

Naar ARBO-site


Laatste update: 29 mei 2002

Tekst en uitleg
Start de Overwerk-calculator
 

Werkt u veel gratis voor uw werkgever? Check de overwerkcalculator!

Op jaarbasis wordt er door werknemers voor 9 tot 11 miljard euro aan extra uren gewerkt. Ongeveer 2,2 miljard wordt ook daadwerkelijk uitbetaald. Dat betekent dat er voor 6 a 9 miljard euro gratis wordt overgewerkt. Werkt u veel gratis voor uw werkgever?

Gemiddeld genomen wordt er per werknemer 4 tot 5 uur overgewerkt per week. Dan hebben we het nog niet over de pauzes waarin wordt door gewerkt, het afmaken van een klus aan het eind van de dag en het werk dat mee naar huis wordt genomen. Niet al dat extra werk wordt uitbetaald. Toch benieuwd wat al dat extra werk aan geld zou kunnen opleveren, als het uitbetaald werd?

Overwerkcalculator

De overwerkcalculator telt hoeveel extra uren u per week werkt. Vervolgens wordt berekend hoeveel u zou verdienen als deze uren uitbetaald zouden worden. Maar ook het reële uurloon op basis van het totaal aantal gewerkte uren. Hiermee krijgt u antwoord op de vraag hoeveel u gratis overwerkt.

Te hoge werkdruk: hoe voorkom ik het?

Werkdagen langer dan 10 uur? Teveel overwerk? Het werk komt niet af? Eindeloos werken, hoe voorkom je dat? Naast aktiviteiten van de bond, of van de Ondernemingsraad kunt u natuurlijk ook zelf in gesprek gaan met uw leidinggevende.
Op de arbosite staat ook een 'simulatiespel' voor een dergelijk gesprek, onder het motto: leuk en leerzaam

Simulatiespel - hoe vertel ik het mijn baas? *

* de Overwerkcalculator en de simulatie 'Hoe vertel ik het mijn baas' zijn mede tot stand gekomen dankzij een subsidie van het 'Projectbureau Dagindeling' van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid