Links over het voeren van arbeidsomstandighedenbeleid

Laatste update:12 mei 2003

Nederlands Normalisatie-instituut (NEN): Praktijkrichtlijn NPR 5001  
 

Arbeidsomstandighedenbeleid en Arbozorgsysteem zijn twee begrippen die erg veel met elkaar te maken hebben. Voor sommigen geldt zelfs: arbobeleid = arbozorgsysteem. Als hulp bij het opzetten van een arbozorgsysteem heeft het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) een Praktijkrichtlijn ontwikkeld: NPR 5001.
Omdat steeds meer arbo-regelgeving verwijst naar door het NEN opgestelde normen, is het (voorzichtig gezegd) te betreuren dat die normen alleen tegen forse betaling kunnen worden aangeschaft: het wordt op die manier voor Nederlanders die geacht worden de wet te kennen, een dure aangelegenheid om hieraan te voldoen !

Deze praktijkrichtlijn wordt de laatste jaren nogal overvleugeld door een andere, ' echte' norm, OHSAS 18001 (zie elders), maar is nog steeds via het NEN verkrijgbaar. Of dat makkelijk gaat is de vraag, want de schakeling van zoekresultaat NPR5001 naar de online normenshop liep ten tijde van onze check dood.... (12-05-2003)

Werkt het allemaal, niet, probeer het dan via de homepagina, www.nen.nl

 
Stichting Samenwerken Voor Veiligheid: VCA Certificaat  
  Steeds meer bedrijven laten zich bij het voeren van hun arbeidsomstandighedenbeleid leiden door het zogenaamde VCA-certifikaat (Veiligheidschecklist voor Aannemers).
VCA is dan ook aanmerkelijk meer dan alleen een 'veiligheidscertifikaat'.
De site van de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid geeft veel informatie over wat VCA wel en niet is.(12-05-2003)
 
Checklist Gezondheidsrisico's voor kleine bedrijven  
  Ontwikkeld door het Ministerie van Sociale Zaken. Te downloaden als PDF-bestand.(Het programma Acrobat Reader om dit bestand te openen is hier gratis te downloaden). Deze checklist is bedoeld voor kleine bedrijven en na invulling kunt u snel zien welke risico's het bedrijf loopt m.b.t. de arbeidsomstandigheden en wat u mogelijk kunt verbeteren. De Checklist zelf is een uitgave van het Ministerie van SZW(12-05-2003)  
OHSAS18001: Tekst en uitleg bij ' Bureau Veritas'  
  OHSAS18001 lijkt soms 'de' nieuwe norm voor arbozorg te worden. Ontwikkeld in Engeland, inmiddels ook in het Nederlands vertaald en certificeerbaar. Vrij uitgebreide informatie op de site van deze certificatie-instelling (12-05-2003)  
Euronorm.net: overzicht van zorsystemen  
  Euronorm.net, ' digitaal informatieplatform voor wetgeving en normalisatie' behandelt een aantal zorgsystemen (kwaliteit, arbo, milieu) in vraag/antwoordvorm (13-05-2003)