Links: warm en koud werkklimaat

Laatste update: 26 juli 2005

Arbo Informatieblad AI-20 (Werken onder koude omstandigheden)  
  Op de website van de Arbeidsinspectie staat een korte toelichting op dit Arbo Informatieblad. De tekst van de AI-bladen zelf staat helaas niet op het internet, maar is alleen verkrijgbaar via Sdu-uitgevers (ook op CD-ROM)  
Richtlijnen binnenklimaat (Rijksgebouwendienst)  
  Voluit: "Bouwfysische kwaliteit Rijkshuisvesting - Wettelijke eisen en Rgd-richtlijnen"- Uitgebreide nota over bouwkundige eisen, m.n. aan (rijks) kantoorgebouwen. Met een uigebreid hoofdstuk over binnenklimaat (hoofdstuk 2). Het deel over klimaat ook te downloaden als pdf-dokument (127kB)  
Heat Stress: Amerikaanse Ministerie van Arbeid (Engelstalig)  
  De afdeling arbeidsveiligheid en gezondheid van het Amerikaanse Ministerie van Arbeid (ook wel bekend als OSHA), heeft een uitgebreide (Engelstalige) technische handleiding over 'heat stress' op het web: speciaal gericht op de arbeidsomstandigheden in gieterijen, wasserijen, bakkerijen, keukens enz.  
De hitte-index: wanneer loopt bij hitte mijn gezondheid gevaar? (KNMI)  
  De index beschrijft de warmteoverdracht tussen lichaam en omgeving. Als de omgevingstemperatuur warmer is dan de lichaamstemperatuur kan dat gevaar opleveren voor de gezondheid. De hitte index, die geldt voor zonnig weer, wordt bepaald uit een combinatie van temperatuur en vochtigheid. De tabel vermeldt ook wat de gevolgen van de verschillende waarden voor de mens kunnen zijn en wanneer de gezondheid bij grote lichamelijke inspanning gevaar loopt.  
De arbodienst van de VU over binnenklimaat  
  Begrijpelijke tekst en uitleg en praktische tips  
Haagse Hogeschool over binnenklimaat  
  De Haagse Hogeschool geeft tekst en uitleg over behaaglijk binnenklimaat, met o.a. een korte toelichting op de methode van de Deen Fanger.  
Adaptieve versus traditionele thermische behaaglijkheid  
  Temidden van de wetenschappelijke diskussie over hoe je behaaglijkheidsnormen moet ontwikkelen, bevat dit artikel voor de echte liefhebber de nodige (diepgaande) achtergrondinformatie over de problematiek van het binnenklimaat. Auteurs: J.L.M. Hensen en L. Centnerova. Bron: Technische Universiteit Eindhoven - (pdf-bestand, 18 pagina's)  
Wees zonbewust op je werkplek (pdf-formaat-267kB)  
  Brochure van het Centrum Gezondheidsbevordering op de werkplek over de risico's van werken in de volle zon  

 


Zomerhitte...
waar heb
ik recht op?